Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

ZGODOVINA

 

 

Vlada Republike Slovenije je 7. 1. 1999 sprejela sklep o ustanovitvi Agencije Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja kot organa v sestavi Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Agencija je bila ustanovljena po evropskemu zgledu z namenom izvajanja programov reforme kmetijske politike in izplačevanja sredstev v okviru predpristopnega programa SAPARD. Agencija od 1. 5. 2004 izvaja okoli 100 ukrepov Skupne kmetijske politike, za kar je bilo potrebno pridobiti t. i. akreditacijo za izplačevanje sredstev iz sklada EKUJS (Evropski kmetijski usmerjevalni in jamstveni sklad). Agencija je akreditacijo pridobila 19. 10. 2004, kar pomeni zaključek procesa priprave in pregleda izpolnjevanja pogojev.

 

 

Z vstopom Slovenije v EU je samostojno izvajanje kmetijske politike nadomestila Skupna kmetijska politika Evropske unije. Sredstva, namenjena za izvajanje ukrepov skupne kmetijske politike, se izplačujejo iz evropskih finančnih skladov in iz nacionalnih sredstev.